Wethouder Jelle Boerema geeft startsein educatieproject

Home » Wethouder Jelle Boerema geeft startsein educatieproject

Op 9 september gaven wethouder Jelle Boerema van Achtkarspelen en voorzitter van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden Albert van der Ploeg het startsein van het lesprogramma ‘Takomst foar in unyk Lânskip’. Boerema: ‘Dit landschap is heel uniek in Nederland en daarom is het belangrijk om er met elkaar goed voor te zorgen.’ De locatie was de boerderij van Boer Sikkema in Harkema. Na de opening zaagde de wethouder, samen met de kinderen, de eerste tak van de elzensingel in het veld.

De kinderen uit groep acht van OBS It Holdersnest uit Harkema gingen vol enthousiasme snoeien met echte stokzagen onder leiding van Oege Hiddema van Landschapsbeheer Friesland. Ook gingen ze op zoek naar beestjes en was er een creatieve natuuropdracht. Als dank voor de ontvangst zongen ze de wethouder, NFW- voorzitter en de boer toe met een lied: ‘Allegear nei bûten. Wat in moaie dei. Elzensingel, dykswâl, nim dyn seage mei.’

In september en oktober gaan 40 schoolklassen uit het werkgebied van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden de boer op. Bijna 1.000 basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 in de gemeenten Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Smallingerland gaan aan de slag met het lesprogramma ‘Takomst foar in unyk Lânskip’. De veldwerkdag is onderdeel van het lesprogramma, op school leren de kinderen waarom en hoe de boeren ieder jaar de elzensingels en houtwallen in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden onderhouden.

Het lesprogramma wordt vanaf 2008 georganiseerd en is een samenwerkingsproject van vereniging Noardlike Fryske Wâlden, Landschapsbeheer Friesland en de centra voor Natuur- en Milieueducatie De Naturij, Pingo & Pet en De Klyster. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân en de gemeenten Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, Smallingerland, Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân.

Foto’s: Vereniging Noardlike Fryske Wâlden

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden
De vereniging Noardlike Fryske Wâlden is een vereniging in Noordoost-Fryslân en Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Het overgrote deel van de bijna 800 leden, boeren en particulieren, zorgt met (agrarisch) natuur- en landschapsbeheer voor het behoud van dit bijzondere landschap en de boerenlandvogels.

Vragen over dit bericht?

Contactformulier

Meer nieuws

Op de hoogte blijven van de nieuwste activiteiten en het laatste nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Deze verschijnt vier keer per jaar.

Op donderdag 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid! Om hier aandacht aan te geven, hebben alle scholen twee Friese exemplaren van het boek 'Dit was de plastic tijd' gekregen. Hierbij zijn twee lesbrieven beschikbaar; een Friese en een Nederlandse. Die kun je hier downloaden.

Speciaal voor jonge natuurliefhebbers! Vraag de nieuwste KidsGea aan voor jouw klas! Het jeugdblad van It Fryske Gea staat vol met toffe weetjes en opdrachten.

De eerste bramen van het seizoen zijn aangeboden aan Oege Hiddema, de stille drijvende kracht achter het succesvolle lesprogramma ‘Takomst foar in unyk lânskip’.

De lente is begonnen! Dat ruik je, de zon schijnt, alles zit weer in blad, de bloemen bloeien en de vogels fluiten. De eerste kieviten hebben hun eieren al gelegd. Daarom krijgen alle basisscholen van Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen het prachtige kleine prentenboek: Sipke vindt in kievitsei.

Naar nieuwsoverzicht