Video’s

Video-link:

BUITEN-DOE-OPDRACHT – Dierensporen zoeken

Er leven veel dieren om ons heen, maar je ziet ze niet zo vaak. Ze kunnen zich namelijk goed verstoppen; in bossen, in holen onder de grond of juist hoog in de boom. Maar ze laten wel sporen achter, zoals pootafdrukken, poep, haren … En die gaan we vandaag zoeken! Je moet soms wel even goed speuren en weten waar je op moet letten.

Video-link:

BUITEN-DOE-OPDRACHT – Opzoek naar weidevogels

Trek je laarzen maar aan. We gaan op pad! Op zoek naar weidevogels en hun sporen. Wist je dat ze hun eieren op de grond leggen? Vaak in weilanden, langs het water of op akkers. Ook zien ze er prachtig uit en maken ze mooie geluiden! We gaan ze daarom eens wat beter bekijken. Ga je mee?

Video-link:

BUITEN-DOE-OPDRACHT – Waterproefje

Water kan zuur of zepig zijn. Waterdiertjes hebben het liefst water dat er tussenin zit, zoals ons kraanwater. Wil jij weten of het slootwater bij jou in de buurt zuur of zepig is? Dan gaan we dat testen. En dat gaan we doen met rode kool!

Video-link:

BUITEN-DOE-OPDRACHT – Waterhelderheid meten

Als het water in de sloot heel helder is, betekent dit dat de sloot gezond is! En je zult zien dat in een heldere sloot, ook veel meer kleine beestjes voorkomen. Hoe weet je nou of het water in een sloot helder is? Dat gaan we vandaag onderzoeken.

Video-link:

BUITEN-DOE-OPDRACHT – Ganzen spotten

In de maanden december, januari en februari brengen tienduizenden ganzen uit Noord-Europa en Rusland hier de winter door. Want in het hoge noorden wordt het tijdens de winter te koud voor ze. Vandaag gaan we deze ganzen eens wat beter bekijken, we gaan ganzen spotten!

Video-link:

BUITEN-DOE-OPDRACHT – Het weer voorspellen

In de natuur heb je geen televisie of telefoon nodig om te weten wat voor weer het wordt. Dit kun je namelijk zelf! Ga maar eens naar buiten en vertel wat voor weer het nu is. Is het koud? Of is het juist lekker warm? En waait het? Zie je veel wolken? Of is de lucht blauw? Regent het?

Video-link:

Braakballen pluizen

Maak kennis met de uil. Zijn hoofdmenu bestaat uit muizen. Deze eet hij met huid en haar op. De botjes en haren braakt hij
weer uit en deze braakballen zijn prachtig onderzoeksmateriaal.
Een instructiefilmpje voor bij de leskist braakballenpluizen.

Video-link:

BUITEN-DOE-OPDRACHT- Kriebeldiertjes zoeken

Kriebeldiertjes, ze zijn misschien niet heel schattig, maar wel heel nuttig! Pissebedden, wormen en oorwurmen zorgen er bijvoorbeeld voor dat alle ‘rommel’ in de tuin wordt opgeruimd. Wil jij weten waar je deze kriebeldiertjes kan vinden? Bekijk dan dit filmpje van Fokje.

Video-link:

BUITEN-DOE-OPDRACHT- Maak een afvalregenboog

Help jij graag een handje mee om de natuur schoon te houden? Dan is deze BUITEN-DOE-OPDRACHT ideaal! We gaan op zoek naar lege flesjes, verpakkingen en ander zwerfafval. Dichtbij huis, zoals in de tuin of misschien wel op het schoolplein? Van dit zwerfafval maken we een kleurrijke afvalregenboog. Hoe? Dat zie je in dit filmpje.

Video-link:

BUITEN-DOE-OPDRACHT – Wolken bekijken

Wolken, ze zijn er eigenlijk altijd, hoog in de lucht. Soms zijn ze met veel en is de hele lucht gevuld, de andere keer zie je hier en daar een enkeling rustig voorbij zweven. Ze veranderen van kleur, van licht naar donker en dan komt het gedonder. Wil jij meer weten over wolken? Fokje vertelt je meer in dit leuke filmpje.