Kinderen doen onderzoek naar biodiversiteit

Home » Kinderen doen onderzoek naar biodiversiteit

Groep 7 van ‘t Holdernêst in Harkema heeft de afgelopen weken onderzocht hoe het gaat met de biodiversiteit in hun eigen omgeving. Bij de Lieuwespoel, vlakbij hun school, hebben de leerlingen in groepjes een stuk grond afgezet en zijn hier met opdrachten en zoekkaarten op onderzoek uit gegaan. Al snel was hun ‘eigen’ gebiedje te klein en werd het onderzoek voortgezet buiten hun afgezette gebiedje. Er werd van alles waargenomen en gevangen. Zo werd er een snoekje en een groot ei gevangen, werden er verschillende insecten bestudeerd en zochten de kinderen naar bijzondere planten.

Onderzoek presenteren

Tijdens de tweede les maakten de kinderen een plan om in kaart te brengen hoe het met de biodiversiteit gesteld was. Dit deden ze aan de hand van vijf verschillende soorten. In de laatste les mochten de kinderen hun onderzoek en uitkomsten presenteren. Er zijn zoekkaarten gemaakt met verschillende weetjes over de dieren en planten die de kinderen hebben gevonden.

Conclusie

De conclusie van de groep is dat ze vaker op onderzoek uit moeten gaan buiten maar dat in dit gebied goed gesteld is met de biodiversiteit. Deze lessen serie was een pilot. Volgend jaar gaan we met meerdere scholen in een gebied in de buurt de biodiversiteit onderzoeken.

Vragen over dit bericht?

Contactformulier

Meer nieuws

De komende maand gaan 40 schoolklassen uit het werkgebied van Vereniging Noardlike Fryske Wâlden de boer op.

Op de hoogte blijven van de nieuwste activiteiten en het laatste nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Deze verschijnt vier keer per jaar.

Vrijdag 4 november hielpen groep 6, 7 en 8 van de Master Frankeskoalle uit Earnewâld met onderhoudswerk in Nationaal Park De Alde Feanen tijdens de Natuurwerkdag Junior.

Op 5 oktober werd de kinderboekenweek feestelijk geopend door de wethouders van Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Wethouder Tjibbe Brinkman en Tytsy Willemsma lezen de kleuters het Fries boek 'Ik hâld fan pod' voor.

Van 11 t/m 13 juni 2021 vinden de jaarlijkse IVN Slootjesdagen plaats. Er valt weer van alles te beleven rondom de sloten bij jullie school.

Naar nieuwsoverzicht