doorzoek de site
 

Nieuws


Nieuws

27 november

Winnaar Wâldpykbokaal

Vrijdag 23 november vond in de raadszaal in het gemeentehuis van Achtkarspelen de 'Striid om de Wâldpykbokaal' plaats. Drie scholen uit de Noardlike Fryske Wâlden streden een hele spannende strijd onder leiding van een enthousiaste quizmaster!

 

Wyk Wâldpyk, waar de Wâldpykbokaal naar vernoemd is, staat symbool voor trots zijn op je landschap. Wâldpiken zijn mensen die hun eigen problemen oplossen en dat is precies wat de leerlingen hebben gedaan.

Uitgedost als bomen, boeren, wâldpiken en als zichzelf, zongen ze uit volle borst het lied 'Allegear nei buten'. Samen met hun wethouders wisten ze bijna alle vragen over het landschap te beantwoorden. Zo blijkt een elzenhaantje geen pyk te zijn, maar een klein kevertje en moet je elzensingels om de zeven jaar snoeien.

De zaagwedstrijd, onder leiding van landschapsbeheer, was het hoogtepunt van de middag! Er werd flink aangemoedigd en onder luid gejuich werd de Boustien uit De Westereen tot winnaar uitgeroepen.

 

De leerlingen vertegenwoordigden meer dan 750 leerlingen uit de gemeenten Kollumerland, Dantumadeel, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel, die in september en oktober in het landschap aan de slag zijn geweest in het project 'Takomst foar in unyk lanskip'

 

Het project gaat over de Noardlike Fryske Walden en besteedt aandacht aan de dieren en planten in de elzensingels en houtwallen, maar ook de rol van agrariërs in het beheer en onderhoud van het landschap komt duidelijk naar voren. Daarnaast leren leerlingen hoe het cultuurhistorisch landschap is ontstaan en waarom het nu zo waardevol is.

En de winnaar is de Boustien uit De Westereen

terug naar nieuwsoverzicht
Speuren naar nieuws op een weidevogeldag...

Andere nieuwtjes