doorzoek de site
 

Nieuws


Nieuws

13 november

Wecycle inzamelactie Sinterklaas

Achtkarspelen doet mee met Wecycle-inzamelactie na Sinterklaas

 

De gemeente wil samen met Wecycle haar inwoners stimuleren om na Pakjesavond oud elektrisch speelgoed in te leveren bij de milieustraat. Daarom ligt er vanaf 6 december voor de eerste 100 inleveraars een Wecycle-sneeuwballenmaker klaar bij De Milieustraat in Lutkepost. Ook worden er 500 kanskaarten uitgedeeld met kans op één van de 100 enveloppen met vier bioscoopkaarten.

 

Op Pakjesavond zullen veel kinderen nieuw elektrisch speelgoed krijgen van Sinterklaas: een nieuwe spelcomputer, walkietalke, fotocamera of MP3-speler staan hoog op de verlanglijstjes. Deze cadeautjes vervangen meestal oud elektrisch speelgoed. Dat verdwijnt vaak helaas in de vuilnisbak. Jammer, want dan kan het niet gerecycled worden.

Van alle elektrisch speelgoed dat per jaar wordt weggegooid, wordt minder dan een kwart ingeleverd. Driekwart komt bij het gewone afval terecht. Wecycle zamelt jaarlijks ongeveer 500.000 kilo elektrisch speelgoed in. Zo’n 1,5 miljoen kilo verdwijnt in de vuilnisbak.

 

Wecycle zorgt ervoor dat elektrische apparaten en spaarlampen die ingeleverd worden op de milieustraat optimaal worden gerecycled. Dat is belangrijk, want door recycling behouden we de grondstoffen voor generaties na ons en hoeven er minder grondstoffen te worden onttrokken aan de natuur. Ook komen de schadelijke stoffen niet terecht in het milieu.

 

Elektrische apparaten worden voor 75% tot 90% gerecycled. Spaarlampen zelfs voor meer dan 90%. Kunststoffen, ijzer, glas, aluminium, koper: het worden na recycling allemaal weer nieuwe grondstoffen. Maar dan moeten de apparaten en spaarlampen wel apart worden ingeleverd. Per jaar verdwijnt hiervan echter ruim 2 kilo per persoon in de vuilnisbak. Hiermee gaat 35 miljoen kilo verloren voor recycling. Samen met Wecycle wil Achtkarspelen dit tegengaan.

 

De actie

Lever vanaf 6 december oud elektrisch speelgoed, andere afgedankte elektrische apparaten en/of kapotte spaarlampen in bij  de milieustraat. De eerste honderd inleveraars krijgen gratis de Wecycle-sneeuwballenmaker. Op=op! Ook worden er 500 kanskaarten uitgedeeld, met kans op vier bioscoopkaarten. Er worden 100 keer vier bioscoopkaarten verloot onder alle uitgegeven kanskaarten.

Wecycle - recyclen doen we samen met Achtkarspelen

Geschikt voor recycling

terug naar nieuwsoverzicht
Speuren naar nieuws op een weidevogeldag...

Andere nieuwtjes