doorzoek de site
 

Ons aanbodexcursie

Voorjaarsexcursie Natuursprong Kollumerwaard


Periode:

voorjaar
Tijd:1,5 a 2 uur
Plaats:Geastmerbosk, Kollumerwaard, Dorpsbosje Metslawier
Startplaats:Zie lesbrief
Doelgroep:Basisonderwijs Noordoost Fryslan
Kosten:2 euro per kind
Aanmelden:Je kunt je niet meer aanmelden voor deze activiteit.


terug naar overzicht UurNatuur

Recensies

Vandaag (29) juni zijn we naar de excursie van de Kollumerwaard geweest. Gids Bertus ontving ons om 08.50 uur en wat heeft hij ons een topochtend bezorgd! De kinderen waren ontzettend enthousiast en hebben genoten. De foto's op de website van ons school spreken voor zich! Bij deze wil ik nogmaals gids Bertus bedanken voor deze geweldige ochtend en ik raad alle scholen aan om deel te nemen aan deze excursie!!
Joeri Feenstra (O.b.s 't Skriuwboerd / groep 5 en 6.)

Woensdag 8 juni zijn we met onze groep (aanvangsbouw) naar de Kollumerwaard geweest. Natuurgids Bertus heette ons welkom. De introductie was al pakkend. Insmeren met citroenblaadjes tegen de muggen. Daarna zijn we het bos in gegaan en hebben de kinderen spulletjes gezocht die klein, geel, zacht enz waren. De beestjes in potjes met vergrootglas was ook een openbaring, diertjes kun je dan heel goed bekijken. In het bos hebben de kinderen met takken, bladeren en wat er allemaal niet te vinden was, een natuurschilderij gemaakt. Prachtig. Van takken en stammen moesten de kinderen samen een brug maken waar Bertus overheen kon lopen. Als afsluiter hebben de kinderen een veldboeket gemaakt van een tak met elastiekje erom waar ze grassen, bloemen enz. tussen konden steken. Een geweldige morgen met een dikke pluim voor Bertus. De kinderen vonden het prachtig en vroegen de volgende dag of we weer naar het bos gingen.
Een aanrader deze excursie !!

Sietske Hoekstra (SBO De Twine)
Sietske Hoekstra (SBO De Twine, Dokkum)

Een dikke 9 voor gids Bertus. 'De kinderen vonden het geweldig. Ze hebben enorm genoten. Ze waren erg betrokken en ze waren steeds bezig. Een kind zei: 'Waarom hebben we dit niet iedere dag?', een ander kind stelde voor dat alle kinderen van onze klas allemaal boswachters moesten worden want dan konden we dit elke dag doen! Bedankt'
Juf Theusinda Risselade (Prins Bernhardschool, Kollum)

Ze hebben genoten van de activiteiten: Eerste opdracht van Bertus was, iets bijzonders zoeken en bekijken in het vergrootglaspotje. De eerste ronden waren het vooral veel slakken. De tweede rond leverde o.a. 2 grote rupsen op, kleine insecten en een spin die zijn eitjes beschermde in een soort buideltje. Er werd zelfs een spinnestje gevonden in de vorm van een wit klokje. Heel kunstig gemaakt. De kinderen werden steeds enthousiaster. Bij de tweede spelopdrachten moesten we het afzetlint volgen door het bos. Toen de kinderen weer op het pad kwam, kregen ze van Bertus een wilgenteen waar een krans van mochten vlechten. Ze mochten zichzelf nog meer camoufleren. Daarvoor gebruikten ze gras en veel kleefkruid. Daarna mochten om de beurt een aantal kinderen zich verstoppen in een afgebakend deel van het bos. De rest van de groep moest gaan zoeken en kreeg een streepje met de stift als teken dat ze iemand hadden gevonden. Daarna was het wisselen. Als derde opdracht moesten de kinderen een tak met een vork zoeken. Hiervan werd heel kunstig een hut gemaakt. De takken werden steeds groter...tenslotte kwam ze met complete bomen aansjouwen. De hut werd dicht gemaakt met planten. De kinderen waren super trots op hun hut. Bertus vertelde dat hij vanmiddag in de hut zou gaan zitten schuilen en van daaruit mooi de dieren zou kunnen observeren. Op de terugweg mochten de kinderen een stok zoeken van ongeveer een meter lang. Bovenaan kwam een elastiek, waar de kinderen allemaal bloemetjes en planten mochten steken. Tijdens de hele tocht door het bos verteld Bertus allemaal interessante dingen, liet hij veel zien. Vooral mooi om te zien was dat de kinderen van alles kwamen aandragen, van eierschalen tot een dode mol.
Teije Jager (SBO De Twine)

Op 24 september zijn we 's morgens naar de Kollumerwaard geweest. Het weer werkte mee. We werden enthousiast ontvangen. De kinderen vonden de spelletjes heel leuk om te doen. Het verstoppertje spelen m.b.v. een stift viel erg in de smaak, maar ook het touwtrekken,boomtikkertje en 'schatzoeken'. Het was een geslaagde morgen.
Wietske de Boer-Benedictus (CBS 'Op de Hoogte' , Burum)

De kinderen waren heel enthousiast. Vooral verstoppertje en kikkers zoeken waren favoriet.
Er waren leuke activiteiten.
Gerben Heslinga (cbs Prins Bernhard)