doorzoek de site
 

Nieuws


Nieuws

20 maart

VO maakt vleermuiskasten

Voortgezet onderwijs en gemeente Achtkarspelen werven bijzondere ongediertebestrijders!

 

Leerlingen van OSG Singelland en CSG Lauwerscollege hebben, in het kader van de maatschappelijke stage, een aantal vleermuiskasten in elkaar gezet. De gemeente Achtkarspelen gaat een aantal van deze kasten ophangen op kansrijke locaties in de gemeente.

 

Voordat de leerlingen aan de slag zijn gegaan met het maken van de kasten hebben zij eerst uitleg gekregen over vleermuizen. Met de opgedane kennis over wat vleermuizen nodig hebben en hun rol in het ecosysteem kon daarna het timmeren beginnen. De kasten zijn met veel kennis van zaken, maar ook met veel plezier in elkaar gezet. De leerlingen vonden het een geweldige invulling van hun maatschappelijke stage.

 

De kasten zijn een aanvulling op de huidige kasten. Deze zijn in 2010 op de zelfde manier vervaardigd. In de grote kasten zitten lamellen waartussen een hele kolonie kan hangen van wel zo'n 200 vleermuizen. Afgelopen zomer werden 7 van die vleermuiskasten gebruikt door voornamelijk dwergvleermuizen (de kleinste vleermuizensoort)

 

De nieuwe kasten bootsen een holte in een boom na. Hierin kunnen migrerende vleermuizen een tijdelijk onderkomen vinden.

 

Een vleermuis is een ware ongedierteverdelger, in zijn eentje eet een vleermuis per seizoen al snel 40.000 insecten. Dat is per kolonie ettelijke tientallen kilo’s aan muggen, motjes en ander vliegende gespuis! Zo kunnen de vleermuizen bijvoorbeeld ook behulpzaam zijn bij het onder controle houden van echt lastige insecten zoals de eikenprocessierups. Deze is nog niet in de gemeente, maar mocht hij komen dan zullen de vleermuizen de motten van deze soort zeker geen warm welkom geven...

Er wordt druk getimmerd

terug naar nieuwsoverzicht
Speuren naar nieuws op een weidevogeldag...

Andere nieuwtjes