doorzoek de site
 

Kennisbank


Vleermuizen

Vleermuizen spelen een bijzondere rol in Achtkarspelen. Er hangen namenlijk 20 grote vleermuiskasten, die een rol spelen in de bestrijding van de eikenprocessierups.

 

Maatschappelijke stage

Leerlingen van OSG Singelland en CSG Lauwerscollege hebben in het kader van de maatschappelijke stage, 20 vleermuiskasten in elkaar gezet. De gemeente Achtkarspelen heeft een aantal van deze vleermuiskasten opgehangen op kansrijke locaties in de gemeente. De kasten bieden ruimte voor een kolonie van zo’n 250 vleermuizen. Een vleermuis eet in zijn eentje wel 300 mugjes, motjes en ander vliegend gespuis per nacht. In een seizoen is dat al snel 40.000 insekten. Vleermuizen kunnen daardoor een belangrijke rol spelen bij plaagbestrijding.

 

Samenwerking

De vleermuiskasten zijn het resultaat van een bijzonder samenwerkingsverband. Het ontwerp komt bij het ‘Meldpunt voor vleermuizen en marters’ vandaan; houtwerkplaats De Klamp in Surhuisterveen heeft de pakketten gezaagd; leerlingen hebben de kasten in elkaar gezet en op De Kruidhof zijn de kasten van een verfje voorzien. De regie van het project lag in handen van NME-Achtkarspelen.

 

Vleermuizen zijn dus heel nuttig en ook nog eens beschermd. Landschapsbeheer Friesland heeft een speciaal meldpunt voor vleermuizen en marters. Hier kunt u terecht met alle vragen over vleermuizen.

 

Downloads en links

folder vleermuizen

meldpunt vleermuizen friesland