doorzoek de site
 

NME-locaties


Veenkloosterbos

Het Veenkloosterbos is een 46 ha. groot bos nabij Veenklooster. In het bos bevindt zich de Fogelzangh State, een opengesteld particulier buitenhuis dat dateert uit 1646.

De State is gebouwd nabij de plaats van een Premonstratenzer klooster, de Olijfberg. In de 18e en 19e eeuw is de State herhaaldelijk verbouwd en is een park aangelegd in Engelse landschapsstijl, ontworpen door de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard. Zowel de State met haar originele inboedel als het bijbehorende koetshuis met koetsen en het park is opengesteld voor bezoekers.

 

In het bos komen verscheidene vogelsoorten voor. In totaal zijn er ongeveer dertig vogelsoorten die er broeden, waaronder maar liefst vijftien soorten mezen en drie soorten spechten. Daarnaast komen er haviken, buizerds, sperwers en de bosuil voor. Ook zijn er in het bos zo’n 120 reigernesten. Naast vogelsoorten komen er nog veel andere soorten dieren voor. Er is een groep van zo’n twaalf tot vijftien reeën. Er bevinden zich vossen en er komen marters, hermelijnen en bunzingen voor.


terug naar overzicht nme-locaties

Veenkloosterbos

Veenklooster

Wat kun je er doen?

wandelenbomenbloemenvogels/kleine dierenvlinders/insecten