doorzoek de site
 

Nieuws


Nieuws

5 september

Takomst foar in Unyk Lânskip

Zagen, stoksnijden en rondstruinen in de Noardlike Fryske Wâlden.

 

Zo'n veertig schoolklassen uit vier gemeenten helpen de komende weken bij boeren mee aan het onderhoud van de elzensingels. Aan de hand van het project 'Takomst foar in Unyk Lânskip' maken kinderen in de groep 7 en 8 intensief kennis met de geschiedenis, de natuur en het landschapsbeheer van De Noardlike Fryske Walden. De aftrap is inmiddels gegeven in de gemeente Achtkarspelen.

 

Het educatieproject besteedt aandacht aan de dieren en planten in de elzensingels en houtwallen, maar ook de rol van agrariërs in het beheer en onderhoud van het landschap komt duidelijk naar voren. Daarnaast leren leerlingen hoe het cultuurhistorisch landschap is ontstaan en waarom het nu zo waardevol is.

 

De natuurwerkdag bestaat uit drie onderdelen: Elzensingels snoeien onder leiding van landschapsbeheer, een creatieve opdracht en een educatief ontdekpad. Educatief vrijwilligers spelen een belangrijke rol in dit project. Ze zetten zich belangeloos in om de leerlingen op een speelse manier van alles te leren over het landschap.

 

Boeren, vrijwilligers, landschapsbeheer, de NME-centra en het IVN spannen zich in om dit project mogelijk te maken. Het gezamenlijk doel is dat leerlingen die dag een topervaring hebben; een belevenis die ze nooit weer vergeten. Voor behoud van dit unieke landschap is structureel onderhoud en betrokkenheid nodig. Het project richt zich daarom op de toekomstige bewoners, de kinderen. Zij zijn de perfecte ambassadeurs voor dit bijzondere gebied.

 

Dit jaar speelt de gekraagde roodstaart ook een belangrijke rol in het project. De vogelbescherming heeft een opdrachtenvel gemaakt speciaal over deze bijzondere trekvogel.

Zagen, stoksnijden en rondstruinen in de Noardlike Fryske Wâlden

terug naar nieuwsoverzicht
Speuren naar nieuws op een weidevogeldag...

Andere nieuwtjes