doorzoek de site
 

Ons aanbod


Recensies

excursie/veldwerk/naar buiten

Natuursprong Hossebos

Donderdag 12 oktober zijn we met groep 3 en 4 naar de Hossebos in Drogeham geweest. Marijke en Gieneke waren onze gidsen. We hebben natuurschatten gezocht in het bos, spelletjes gespeeld en slootdiertjes gevangen en bekeken. De kinderen hebben genoten. De gidsen deden het super. Er staan mooie foto's op de website van de Oanrin, https://oanrin.noventa.nl/
Doetie Postma (De Oanrin te Twijzel)
Meer over Natuursprong Hossebos »
excursie/veldwerk/naar buiten

Tolhuispark Dokkum

Annemarie is super enthousiast en heeft de zaakjes prima voor elkaar! Op de FB pagina van onze school vind je leuke foto's van het uitstapje op 2 oktober 2017.
https://www.facebook.com/cbsdespringplanke
Akkie Schreiber-Kampen (CBS de Springplanke)
Meer over Tolhuispark Dokkum »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie Vissen in de Geul

Wat hebben we een leuke excursie gehad waarbij we veel gevangen, geleerd en gezien hebben! We hadden ook een topper van een gids Annemarie!!! De kinderen hebben genoten!!!
Bianca Sikma (De Stapstien)
Meer over Voorjaarsexcursie Vissen in de Geul »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie Natuursprong Kollumerwaard

Vandaag (29) juni zijn we naar de excursie van de Kollumerwaard geweest. Gids Bertus ontving ons om 08.50 uur en wat heeft hij ons een topochtend bezorgd! De kinderen waren ontzettend enthousiast en hebben genoten. De foto's op de website van ons school spreken voor zich! Bij deze wil ik nogmaals gids Bertus bedanken voor deze geweldige ochtend en ik raad alle scholen aan om deel te nemen aan deze excursie!!
Joeri Feenstra (O.b.s 't Skriuwboerd / groep 5 en 6.)
Meer over Voorjaarsexcursie Natuursprong Kollumerwaard »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie Natuursprong Kollumerwaard

Woensdag 8 juni zijn we met onze groep (aanvangsbouw) naar de Kollumerwaard geweest. Natuurgids Bertus heette ons welkom. De introductie was al pakkend. Insmeren met citroenblaadjes tegen de muggen. Daarna zijn we het bos in gegaan en hebben de kinderen spulletjes gezocht die klein, geel, zacht enz waren. De beestjes in potjes met vergrootglas was ook een openbaring, diertjes kun je dan heel goed bekijken. In het bos hebben de kinderen met takken, bladeren en wat er allemaal niet te vinden was, een natuurschilderij gemaakt. Prachtig. Van takken en stammen moesten de kinderen samen een brug maken waar Bertus overheen kon lopen. Als afsluiter hebben de kinderen een veldboeket gemaakt van een tak met elastiekje erom waar ze grassen, bloemen enz. tussen konden steken. Een geweldige morgen met een dikke pluim voor Bertus. De kinderen vonden het prachtig en vroegen de volgende dag of we weer naar het bos gingen.
Een aanrader deze excursie !!

Sietske Hoekstra (SBO De Twine)
Sietske Hoekstra (SBO De Twine, Dokkum)
Meer over Voorjaarsexcursie Natuursprong Kollumerwaard »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie Vissen in de Geul

Prachtige leerzame ochtend gehad, met een enthousiaste gids! Zeker voor herhaling vatbaar! Bedankt!
Maaike de Vries (cbs De Stapstien)
Meer over Voorjaarsexcursie Vissen in de Geul »
natuur in de klas

Voorjaarstakken in de klas

Wat jammer dat onze school niet bekend is bij jullie en dat we zodoende de takken niet kunnen bestellen...
Bert de Boer (It Kruirêd, Mûnein)
Meer over Voorjaarstakken in de klas »
excursie/veldwerk/naar buiten

Tolhuispark Dokkum

Op een prachtige herfstdag, eind oktober, hebben de kinderen van de kleutergroep 'de Zeepaardjes' genoten van een leerzame wandeling door het Tolhuispark. Al ontdekkend en spelend hebben we veel gezien en bekeken. Annemarie had veel spullen meegenomen. Met een spiegeltje onder een paddenstoel kijken en beestjes verzamelen in een potje en dan kijken hoe ze eruit zien onder een vergrootglas. Een wedstrijdspel met zelf gezochte eikeltjes en tot slot verstoppen voor de juffen. Dit alles onder enthousiaste leiding van Annemarie van der Molen. De kinderen en de juffen gingen moe maar met veel verhalen weer terug naar school. We kijken terug op een prachtige morgen.
Greet Bilker (De Twine Dokkum)
Meer over Tolhuispark Dokkum »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie Natuurbeleving bij het Wad (dagtocht!)

Wat een heerlijke dag op de kwelders en het wad. De kinderen vonden vooral de kick bikes heel gaaf en ook het wadlopen was super! Bedankt!
Ellen en Janny (Bonifatiusschool)
Meer over Voorjaarsexcursie Natuurbeleving bij het Wad (dagtocht!) »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie Natuursprong Kollumerwaard

Een dikke 9 voor gids Bertus. 'De kinderen vonden het geweldig. Ze hebben enorm genoten. Ze waren erg betrokken en ze waren steeds bezig. Een kind zei: 'Waarom hebben we dit niet iedere dag?', een ander kind stelde voor dat alle kinderen van onze klas allemaal boswachters moesten worden want dan konden we dit elke dag doen! Bedankt'
Juf Theusinda Risselade (Prins Bernhardschool, Kollum)
Meer over Voorjaarsexcursie Natuursprong Kollumerwaard »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie Struinen op het Wad

'We hebben echt een super middag gehad afgelopen maandag, vooral dankzij Annemarie. Er waren kinderen die het leuker vonden dan het schoolreisje (Slagharen), dat wil toch wat zeggen!'
Tine Rienks (Ids Wiersma Skoalle)
Meer over Voorjaarsexcursie Struinen op het Wad »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie Vissen in de Geul

'Groot compliment voor Olga, die toch maar weer in weer en wind met een stel enthousiaste kinderen het wad op gaat. Wat een kanjer!!!
Meester Teije Jager (De Twine, Dokkum)
Meer over Voorjaarsexcursie Vissen in de Geul »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie Kabouterpad, Bostroeptrol, Slootjevissen

De kinderen vonden het erg leuk, ze hebben genoten. Vooral van het slootje vissen. Ze gingen er helemaal in op. Ze vonden dat de troeptrol wel erg veel rotzooi achter had gelaten. Ook de ouders die mee waren vonden het erg leuk. Zelfs zij leerden nieuwe dingen.
Juf Caria (Jenaplan Sint Bonifatius, Dokkum)
Meer over Voorjaarsexcursie Kabouterpad, Bostroeptrol, Slootjevissen »
excursie/veldwerk/naar buiten

Tolhuispark Dokkum

Dinsdagmorgen 28 Oktober zijn de kleuters van groep 1 naar het Tolhuispark op herfstexcursie geweest. Onder begeleiding van juf Annemarie van der Molen van de Klyster in Damwoude zijn we heel wat herfstweetjes en watjes rijker geworden! Zo zijn we gewapend met een vergrootglas en een spiegeltje op paddenstoelenspeurtocht geweest. Ook hebben we kleine beestjes opgespoord die dachten ons te slim af te zijn door zich onder de blaadjes te verstoppen. dus niet! Even flink rammelen aan de tak, witte paraplu eronder houden en we hadden ze gevonden! Uiteraard was het erg spannend om deze beestjes ook onder het vergrootglas te houden! De ochtend werd afgesloten met een grap. Terwijl juf Avelien nog druk bezig was om een mooie paddenstoel op de foto te zetten verstopten de kinderen zich samen met juf Anne-Marie. Uiteraard ging juf Avelien verschrikt meteen haar kleuters roepen, maar ze waren echt weg! Gelukkig bleek later dat ze zich hadden verstopt en kon juf Avelien weer opgelucht met de kleuters, juf Brigitte en de mama's van Eline en Janine naar de Burgerschool terug rijden! We hebben het superleuk gehad!
Avelien van der Heide (OBS Burgerschool)
Meer over Tolhuispark Dokkum »
excursie/veldwerk/naar buiten

Veenkloosterbos

Vooraf aan de excursie kon je op de site een lespakket vinden, zodat de kinderen al dingen kwamen te weten over het Veenkloosterbos. Aan het begin van de herfstexcursie kregen de kinderen allemaal een spiegeltje, vergrootglas en een paddenstoelen zoekkaart. Ze gingen enthousiast op zoek. Olga wist veel te vertellen over alles wat we in het bos tegenkwamen. Aan het eind werd er nog een wedstrijd gehouden. Welk tweetal kon de meeste verschillende bladeren vinden? Bij deze opdracht was ook weer een zoekkaart aanwezig met heel veel verschillende bladeren erop.
M. Veenstra (C.B.S. 't Oegh)
Meer over Veenkloosterbos »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie Natuursprong Kollumerwaard

Ze hebben genoten van de activiteiten: Eerste opdracht van Bertus was, iets bijzonders zoeken en bekijken in het vergrootglaspotje. De eerste ronden waren het vooral veel slakken. De tweede rond leverde o.a. 2 grote rupsen op, kleine insecten en een spin die zijn eitjes beschermde in een soort buideltje. Er werd zelfs een spinnestje gevonden in de vorm van een wit klokje. Heel kunstig gemaakt. De kinderen werden steeds enthousiaster. Bij de tweede spelopdrachten moesten we het afzetlint volgen door het bos. Toen de kinderen weer op het pad kwam, kregen ze van Bertus een wilgenteen waar een krans van mochten vlechten. Ze mochten zichzelf nog meer camoufleren. Daarvoor gebruikten ze gras en veel kleefkruid. Daarna mochten om de beurt een aantal kinderen zich verstoppen in een afgebakend deel van het bos. De rest van de groep moest gaan zoeken en kreeg een streepje met de stift als teken dat ze iemand hadden gevonden. Daarna was het wisselen. Als derde opdracht moesten de kinderen een tak met een vork zoeken. Hiervan werd heel kunstig een hut gemaakt. De takken werden steeds groter...tenslotte kwam ze met complete bomen aansjouwen. De hut werd dicht gemaakt met planten. De kinderen waren super trots op hun hut. Bertus vertelde dat hij vanmiddag in de hut zou gaan zitten schuilen en van daaruit mooi de dieren zou kunnen observeren. Op de terugweg mochten de kinderen een stok zoeken van ongeveer een meter lang. Bovenaan kwam een elastiek, waar de kinderen allemaal bloemetjes en planten mochten steken. Tijdens de hele tocht door het bos verteld Bertus allemaal interessante dingen, liet hij veel zien. Vooral mooi om te zien was dat de kinderen van alles kwamen aandragen, van eierschalen tot een dode mol.
Teije Jager (SBO De Twine)
Meer over Voorjaarsexcursie Natuursprong Kollumerwaard »
natuur in de klas

Paddenstoelen in de klas

We hebben op de peuterspeelzaal genoten van de paddenstoelendoos.
Het was voor de peuters een hele ontdekking dat er paddenstoelen kunnen groeien uit lange witte draadjes, schimmeldraden.
Senna vertelde, terwijl zij met haar neus boven de paddenstoelenbak hing, dat die draden heel erg naar het bos roken. Met heel veel warmte, water en heeeel lang wachten kwamen er op een dag kleine knopjes in de witte draden en uit die knopjes groeiden hele mooi witte paddenstoelen. Waarop Sander zei: ”Wêr is no de reade kleur”?
Bonnie Dalstra (Hummelhoekje augustinusga)
Meer over Paddenstoelen in de klas »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie Natuursprong Kollumerwaard

Op 24 september zijn we 's morgens naar de Kollumerwaard geweest. Het weer werkte mee. We werden enthousiast ontvangen. De kinderen vonden de spelletjes heel leuk om te doen. Het verstoppertje spelen m.b.v. een stift viel erg in de smaak, maar ook het touwtrekken,boomtikkertje en 'schatzoeken'. Het was een geslaagde morgen.
Wietske de Boer-Benedictus (CBS 'Op de Hoogte' , Burum)
Meer over Voorjaarsexcursie Natuursprong Kollumerwaard »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie Natuursprong Kollumerwaard

De kinderen waren heel enthousiast. Vooral verstoppertje en kikkers zoeken waren favoriet.
Er waren leuke activiteiten.
Gerben Heslinga (cbs Prins Bernhard)
Meer over Voorjaarsexcursie Natuursprong Kollumerwaard »
excursie/veldwerk/naar buiten

Visafslag

Zeker voor herhaling vatbaar! Donderdag 30 mei gingen we met groep 8 naar de Visafslag Lauwersoog. De heer Thys Visser stond ons al op te wachten en hij had meteen de groep te pakken met zijn enthousiaste verhalen en grapjes. Er was een heel ontspannen sfeer. Omdat er net verse vis was aangekomen gingen we daar eerst een kijkje nemen. Behalve ruiken mochten we de vis ook aanraken wat de lln. geweldig interessant vonden. De film was educatief en leuk gemaakt. De rondleiding en de uitleg was heel interessant en sloot goed aan bij de lesbrief die we op school hadden besproken. Het zelf mogen mijnen bij de visafslag was een leuke afwisseling, er werden ook nog een paar prijsjes weggegeven voor wie er het dichtst bij zat. Toen er een garnalen kotter aan het lossen was maakten we kennis met zeehond Johannes die in de haven zwom. Hij liet zich meerdere malen zien en fotograferen.
Als afsluiting mochten de lln. zelf garnalen pellen en opeten.
We kregen zelfs nog een flinke partij garnalen mee naar school.
Niet alleen de kinderen, ook de ouders die mee waren als chauffeur vonden het een zeer boeiende excursie. Alle kinderen kregen ook nog een mooie vis, schaal en schelpdieren poster mee. Samenvattend: een aanrader.
Teije Jager (De Twine, Dokkum)
Teije Jager (SBO de Twine Dokkum)
Meer over Visafslag »
excursie/veldwerk/naar buiten

Natuursprong

Vandaag zijn we met de kinderen van groep 5 en 6 het speelbos 'Hossebos' geweest nabij Drogeham. We hebben daar meegedaan aan de goed georganiseerde activiteit 'Natuursprong'! Onder begeleiding van drie activiteitenbegeleiders van het NME, hebben we deelgenomen aan een circuit.
Wat een prachtige locatie en wat hebben de kinderen genoten. Een aanrader voor iedere school!!
Heleen van der Meer (Cbs. De Hoekstien)
Meer over Natuursprong »

Mondiale wandeling

‘Vandaag hebben we met de eerste klassen de NME wandeling gemaakt. Dit was om ons bewust te worden van duurzaamheid en wat wij te maken hebben met de rest van de wereld. Wij zijn langs ongeveer 20 winkels gelopen en de kinderen hebben veel vragen beantwoord. Ik was begeleider en dat ging erg goed. De kinderen luisterden goed en vonden het ook erg leuk. Ook ik vond het een leerzame ervaring. Wij zijn ons wel bewust geworden van hoeveel producten er uit andere landen komen’.
Leerlingbegeleider VWO 3 (Lauwerscollege Buitenpost)
Meer over Mondiale wandeling »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie De Sukerei, Cultuur Historisch Museum

Een bezoek aan De Sûkerei is zeker de moeite waard. De kinderen hebben genoten en veel opgestoken. Ze mochten veel dingen zelf doen en dat is altijd leuk en leerzaam: film, proeven, spelletjes, zaaien, enz. Er was veel variatie. De vrijwilligers verdienen een dikke pluim. En dan nog een traktatie aan het eind: super! Over twee jaar kom ik zeker weer!
Wietske de Boer (CBS 'Op de Hoogte' Burum)
Meer over Voorjaarsexcursie De Sukerei, Cultuur Historisch Museum »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie Kalfjespad

Wij vonden het leuk om op Kalfjespad te gaan. De kinderen kregen leuke opdrachten, waren heel erg leuk bezig. Geen moment verveeld. De kinderen vonden het erg leuk. Jammer dat er geen echte kalfjes waren, maar daarom niet minder plezier gehad!
Anita Haisma (CBS de Wel)
Meer over Voorjaarsexcursie Kalfjespad »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie Vissen in de Geul

We hebben een prachtige ochtend gehad samen met onze gids Olga Baggelaar. Heerlijk baggeren door het slik en vissen met garnalennetjes en een groot sleepnet in de geul. We hebben wel geluk gehad, want er kwam een zeehond naar ons kijken. Hij kwam heel dichtbij. Ook waren er soms wat griezelige dieren zoals de zeeduizendpoot en krabben met scherpe scharen. Met emmertjes vol mooie schelpen kwamen we weer bij de dijk terug. Zulke ochtenden willen we wel vaker beleven.
Sikke Hoekstra (de Regenboog Dokkum)
Meer over Voorjaarsexcursie Vissen in de Geul »
excursie/veldwerk/naar buiten

Visafslag

Samen met Thijs hebben we een super leuke ochtend gehad. De kinderen vonden het er ontzettend 'ruiken'. Het was leuk om achter de schermen te kijken. De kinderen (ook de juf en ouders) hebben veel opgestoken. Ook het lesmateriaal wat we meekregen zag er leuk uit.
Djoke (De Wel, Broeksterwoude)
Meer over Visafslag »
excursie/veldwerk/naar buiten

Visafslag

Onder leiding van Thijs hebben we een prettige middag beleefd.
We hebben de visafslag echt gevoeld, geroken, meegemaakt. Lawaaimakende sorteermachines, heftrucks die voorbij rijden, de koelcel, vissegeuren, het zien en voelen van vissen. Het fileren van de vis. Het zelf garnalen pellen!!!
Het enige minpunt hierbij, voor mij, is dat 31 leerlingen niet alles horen, kunnen voelen. Ook in mijnzaal was dat merkbaar omdat ze met z'n vieren achter 1 computer moesten werken. (een kleinere groep werkt beter)
De leerlingen hebben het als geweldig ervaren. Hulde Thijs en Marjolein.
Jan van Slageren (cbs De Stapstien, koll'zwaag)
Meer over Visafslag »
excursie/veldwerk/naar buiten

Visafslag

We hebben een hele fijne ochtend gehad. Onder leiding van Thys Visser (!) hebben we van alles bekeken, van koelcel tot mijnzaal. We hebben zelfs een echte haai gezien. Diepgevroren, maar toch..
Zeker voor herhaling vatbaar!
Inge Klaver (Koningin Julianaschool)
Meer over Visafslag »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie De Sukerei, Cultuur Historisch Museum

Goede ontvangst. Veel te zien. Verhalen van de vrijwilligers sloot goed aan bij kennis van de lln. Bezichtigen huisjes heel interessant. Fijn was ook dat de kinderen de voorwerpen mochten aanraken. Kinderen heel enthousiast. Ook de spelletjes en zelf met het gereedschap werken vonden ze mooi. Jammer dat er geen tijd meer was voor de verkleedpartij.
Bezoek is zeker voor herhaling vatbaar. Vrijwilligers nogmaals bedankt.

Namens de Dolfijnen
meester Teije Jager.
Teije Jager (SBO DeTwine Dokkum)
Meer over Voorjaarsexcursie De Sukerei, Cultuur Historisch Museum »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie Kabouterpad, Bostroeptrol, Slootjevissen

Een ontzettend leuke en leerzame excursie. De kinderen vonden het prachtig en zelfs juf en sommige begeleiders hebben nog dingen geleerd over kleine beestjes in het water!
Ook erg schattig die kaboutermutsjes met belletjes eraan!
Annet de Vries (CBS de Eker)
Meer over Voorjaarsexcursie Kabouterpad, Bostroeptrol, Slootjevissen »
excursie/veldwerk/naar buiten

Visafslag

Een bijzonder leuk uitstapje. Aantrekkelijk: je ziet en ruikt veel vis; je pelt de garnalen, dat echt niet zo makkelijk is. De klok van de afslag vonden de lln. erg interessant, vooral het goed uitkomen op een bedrag.

Een vissersboot van dichtbij had ook wel leuk geweest.

Zeker de moeite waard.
Aletta Tigchelaar / groep 6 (Koningin Julianaschool Kollum)
Meer over Visafslag »
excursie/veldwerk/naar buiten

Voorjaarsexcursie Struinen op het Wad

We hebben op donderdag 28 mei met groep 3 en 4 de excursie 'Struinen op het wad' gehad. Dit onder leiding van gids Olga Baggelaar.
De excursie vonden we zeer de moeite waard! De kinderen en ook de begeleiders hebben genoten. We hebben veel gezien en geleerd.
Esther van der Let ('De Tarissing' Rinsumageest)
Meer over Voorjaarsexcursie Struinen op het Wad »

Recensie schrijven


Vogels in de winter

Naam:

School:

Recensie of tip: