doorzoek de site
 

Kennisbank


Pinksterbloemen

In veel weilanden en bermen kun je in het voorjaar de pinksterbloem (Cardamine pratensis) zien bloeien. De naam pinksterbloem suggereert dat hij rond de Pinksterdagen bloeit, dat is echter alleen het geval als de Pinksterdagen vroeg vallen. Zoals bij veel plantensoorten het geval is valt de hoofdbloeitijd van de pinksterbloem vroeger dan voorheen. Dit heeft te maken met het veranderen van het klimaat. In vergelijking met 30 jaar geleden is de bloei met zo’n 2 weken vervroegd.  Op het hele noordelijk halfrond is de plant te vinden.

 

Overbemesting

De pinksterbloem houdt van een vochtige grond die niet te rijk is aan voedingsstoffen. In weilanden die erg worden bemest heeft hij het dus moeilijk. Bovendien kan de plant niet tegen een vroege maaibeurt. Als de bloemhoofdjes worden afgemaaid maakt de plant geen nieuwe aan. In vroeg bemaaide weilanden zul je dus geen bloeiende pinksterbloemen aantreffen. In weilanden die wel geschikt zijn bloeien pinksterbloemen vaak uitbundig, hele stukken weiland lijken dan bedekt met een lila schuimlaag.

 

Smakelijke familie

De pinksterbloem hoort bij de familie van de kruisbloemigen (Cruciferae of Brassicacea). Alle soorten van deze familie zijn eetbaar hoewel sommige smakelijker zijn dan andere. Alle koolsoorten horen bij deze familie maar ook bijvoorbeeld het radijsje.

 

Oranjetipje

De pinksterbloem is een belangrijke plant voor het Oranjetipje, een vlindersoort. Oranjetipjes komen op de bloemen af om hun eieren af te zetten. De rupsen van de oranjetip fourageren op de plant.