doorzoek de site
 

Kennisbank


Millennium

Gemeente Achtkarspelen zet zich in voor een betere wereld

Wist je dat Gemeente Achtkarspelen een millenniumgemeente is? Dat betekent dat de gemeente zich actief inzet voor de Millenniumdoelen. Deze doelen zijn in 2000 door de Verenigde Naties (VN) opgesteld. www.millenniumgemeente.nl

 

De acht doelen zijn:

  1. Extreme armoede en honger zijn uitgebannen
  2. Alle jongens en meisjes gaan naar school
  3. Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten
  4. Kindersterfte is sterk afgenomen
  5. Minder vrouwen sterven door zwangerschap
  6. De verspreiding van ziektes als AIDS en Malaria is gestopt
  7. Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu
  8. Er is meer eerlijke handel, schuldverlening en hulp

 

De gemeente heeft ervoor gekozen om zich te richten op doel 6, 7 en 8. Er is in 2009 een project gestart waarbij het plantje Artemisia wordt gekweekt en onderzocht. Deze plant kan ingezet worden in de strijd tegen Malaria. De Artemisia wordt op de Kruidhof gekweekt en onderzocht door de Rijks Universiteit Groningen (RUG). Zo kunnen we hier meehelpen aan een middel tegen de ziekte Malaria  waar duizenden mensen jaarlijks aan sterven in o.a. Afrika.

 

Voor het doel 7, een duurzaam leefmilieu, worden er activiteiten gedaan zodat mensen bewust worden van een beter en schoner leefmilieu. Het zit hem soms in de kleine dingen: er wordt bij de gemeente Achtkarspelen gelet op papierverspilling, er wordt niet onnodig geprint. Naar het onderwijs in de gemeente wordt sterk ingezet op natuur- en milieueducatie (NME). Met leuke lessen en programma’s worden kinderen bewust van natuur en duurzaamheid in hun omgeving.

 

Voor doel 8, eerlijke handel, gaat de gemeente onderzoeken of ze Fairtrade gemeente kan worden. ‘Fairtrade gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om deze titel te verdienen werkt de lokale gemeenschap aan zes campagnecriteria’. Zie www.fairtradegemeenten.nl voor meer informatie.

 

Naast het structureel inzetten op de 3 gekozen Millenniumdoelen worden er ook projecten gedaan die aansluiten bij de andere millenniumdoelen. Bijvoorbeeld de Millenniumrally in 2013 sluit o.a. aan op doel 1, het uitbannen van honger en armoede. Bij dit project rijden 8 teams uit 10 Friese gemeenten met een gesponsorde auto naar Senegal om daar de lokale bevolking te ondersteunen met kennis en kunde over watervoorziening, landbouw etc. Ook wordt de gesponsorde auto verkocht ten bate van de lokale bevolking en de projecten. Gemeente Achtkarspelen vormt samen met Gemeente Tytsjerksteradiel een team. Kijk voor meer informatie op millenniumrally.nl

 

Ondanks dat de Millenniumcampagne tot 2015 loopt stopt de inzet zeker niet.  Want Achtkarspelen vindt sociaal, duurzaam en groen belangrijk.