doorzoek de site
 

Nieuws


Nieuws

8 oktober

Koffiezetten met een badeendje

Fotowedstrijd

Onderdeel van het project was een fotowedstrijd en deze is gewonnen door Sietske Hooghiemstra. Zij fotografeerde haar badeendje in de koffiepot en maakte daarmee de mooiste foto voor de gemeente Achtkarspelen. De wethouder mocht de prijs uitreiken: een ‘strúntocht’ in het nationaal park De Alde Feanen onder leiding van een gids van It Fryske Gea. En natuurlijk een ingelijst exemplaar van de foto. Daarna kregen de kinderen een traktatie in de vorm van een stuk ontbijtkoek en een pindarotsje. Dit leverde grote hilariteit op want dit leek verdacht veel op het materiaal waarmee de kinderen in het project een grote drol mee hadden gekneed.

Het project

Het project ‘Help mijn eendje verdwijnt in het riool’ is een kort en krachtig project, waar de kinderen op zoek gaan naar de verborgen wereld achter het afvoerputje. De leerlingen zijn gestart met een gastles in de klas. Ze hebben een mini waterzuivering bekeken en zelf een drol gemaakt van ontbijtkoek, appelstroop en pindakaas. Het project werd afgesloten met een bezoek aan de rioolwaterzuivering in Kootstertille. Daar zagen en roken ze hoe het vieze rioolwater uit hun eigen woonplaats weer schoon wordt gemaakt door bacteriën. De zoektocht naar de verborgen wereld van het riool, werd thuis voortgezet met een geel badeendje. De leerlingen hebben bijzondere foto’s gemaakt van situaties in hun eigen omgeving, in huis of op straat van (afval)water en rioolonderwerpen met het badeendje.

Alle basisscholen in Noordoost-Friesland

Dit project is ontwikkeld door de drie NME-Centra in Noordoost-Friesland (De Klyster, NME Achtkarspelen en NME Tytsjerksteradiel) in samenwerking met de zes gemeenten (Dantumadiel, Ferwerderadiel, Dongeradeel, Kollumerland c.a., Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel) en It Wetterskip Fryslân. Het project is in 2013 t/m 2015 uitgevoerd op alle 100 basisscholen in Noordoost-Friesland.


terug naar nieuwsoverzicht
Speuren naar nieuws op een weidevogeldag...

Andere nieuwtjes