doorzoek de site
 

Nieuws


Nieuws

26 augustus

Internationaal jongerenproject

Van 22 augustus t/m 5 september steken 18 jongeren uit Turkije, Rusland, Spanje, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland vrijwillig de handen uit de mouwen in gebieden van Staatsbosbeheer in Noard Fryslân. Het is het vijfde jaar op rij dat jongeren uit de hele wereld op uitnodiging van Staatsbosbeheer naar Twijzelerheide komen.

Zij dragen bij aan het natuurbehoud van de Mieden met werkzaamheden die niet met machines gedaan kunnen worden. Dit vrijwilligersproject is een samenwerking tussen SIW Internationale Vrijwilligersprojecten en Staatsbosbeheer Noard Fryslan. Tijdens het project werken jongeren uit 8 verschillende landen en met diverse culturele achtergronden aan één gezamenlijk doel.

 

Het werk

De vrijwilligers gaan vooral aan de slag  in de prachtige bloemrijke blauwgraslanden van de Mieden. Het werk bestaat uit: het harken van maaisel, afvoeren van hooi, snoeien van begroeiing in petgaten en maatregelen ter bescherming van dieren. De vrijwilligers snoeien ook struiken langs wandelpaden en boompjes die andere planten dreigen te overwoekeren.

Er is veel aandacht voor de lokale fauna. Dit jaar wordt er een corridor gesnoeid voor de vlinders en insecten dwars door een nat broekbos. De corridor is bedoeld als verbindingsroute voor vlinders en insecten tussen verschillende bloemrijke graslanden. In de tweede week wordt er in samenwerking met groep 7 en 8 de lokale basisschool De Oanrin uit Twijzel een zandwal aangelegd die als broedwand gebruikt wordt door de ijsvogel en oeverzwaluw. Deze jeugd-activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Dik Groen. Al deze werkzaamheden dragen sterk bij aan het natuurbehoud en de recreatieve waarde van de natuur in de Noardlike Fryske Wâlden. De vrijwilligers werken uitsluitend met handgereedschappen en krijgen daarbij hulp van lokale en ervaren vrijwilligers. Vanuit Staatsbosbeheer wordt het project begeleid door twee boswachters Jakob Hanenburg en Jeffrey Huizenga. Door het werk en de activiteiten komen de buitenlanders echt in aanraking met de Friese cultuur !

 

SIW Internationale Vrijwilligersprojecten – ruim 60 jaar interculturele uitwisseling

SIW is een organisatie die zich al 60 jaar inzet voor interculturele uitwisseling en de ontwikkeling van jongeren door onder andere vrijwilligersprojecten in Nederland te organiseren. De intensieve tijd die de jongeren samen doorbrengen en het kennismaken met elkaars cultuur, gewoonten en gebruiken leidt tot meer begrip tussen jongeren met verschillende achtergronden. Dit jaar ontvangt SIW ongeveer 75 vrijwilligers van over de hele wereld op 6 vrijwilligersprojecten in Nederland.


terug naar nieuwsoverzicht
Speuren naar nieuws op een weidevogeldag...

Andere nieuwtjes