doorzoek de site
 

Kennisbank


Hoe composteert de gemeente?

Iedereen weet dat je thuis het tuinafval kunt composteren in een compostvat. Het eindproduct is een waardevolle meststof die weer in de tuin gebruikt kan worden. Maar dat de gemeente Achtkarspelen ook op grote schaal composteert is niet algemeen bekend. Jaarlijks brengen burgers grote hoeveelheden tuinafval naar het gemeentelijk milieuterrein 'Lutkepost' bij Buitenpost. Samen met het sloot- en groenafval, dat vrijkomt bij werkzaamheden binnen de gemeente, wordt dit materiaal op het milieuterrein 'Lutkepost' gecomposteerd.

 

Organisch (groen) materiaal dat vrijkomt bij het onderhoud van tuinen, plantsoenen en sloten wordt beschouwd als waardevol materiaal en niet als afval. Het kan opnieuw gebruikt worden, door het te composteren en weer opnieuw aan de bodem toe te voegen. Er is dan minder kunstmest odig en daardoor kan de natuurlijke bodemvruchtbaarheid zich herstellen. Composteren is een proces waarbij bacteriën, schimmels en andere bodemorganismen groenafval omzetten in humusrijke compost. Onkruidkiemen en zaden worden onschadelijk gemaakt en door de hoge temperaturen tijdens het proces, worden plantenziekten zoals bruinrot gedood.

 

Wanneer er voldoende tuinafval, zoals coniferen, takken, stobben e.d. op het milieuterrein Lutkepost is aangevoerd, wordt dit materiaal eerst versnipperd. Dit gebeurt door middel van grote shredders. Deze gigantische machines verkleinen het aangevoerde houtachtige materiaal tot kleine houtchips. Samen met het slootafval, gras, blad en ander groenafval, dat vrijkomt binnen de gemeente, wordt dit materiaal vermengd en in grote rillen opgezet.

Door de diverse materialen met elkaar te vermengen blijft de compostbult luchtig en is er voldoende luchttoevoer gegarandeerd.

 

Het regelmatig 'omzetten' van de compost (geheel ondersteboven keren) versnelt het proces. Zo ongeveer om de zes weken wordt de hoop uit elkaar getrokken en opnieuw opgezet. Dit gebeurt door rupskranen of door een speciale compost-keermachine.

De temperatuur binnenin de ril loopt dan weer op. De hitte is het resultaat van de gezamenlijke lichaamswarmte van miljoenen/biljoenen microben die druk bezig zijn de composthoop te verteren. Warme composthopen composteren sneller. De temperatuur loopt hierbij op tot 50-60°C. Bij dergelijke temperaturen worden ziektekiemen en de aanwezige onkruidzaden gedood. Het hele proces duurt normaal gesproken een maand of zes.

 

Daarna komen grote zeefmachines op het milieuterrein die de compost gaan zeven. Al het materiaal uit de rillen gaat door de trommelzeef. Takjes, onverteerde stukken hout, stenen en andere verontreinigingen worden uitgezeefd. Wat overblijft, is een schoon en onkruidvrij product dat naar verschillende afnemers wordt afgevoerd. Iedereen in Achtkarspelen kan hiervan profiteren. U mag gratis compost ophalen op het milieuterrein Lutkepost.