doorzoek de site
 

Nieuws


Nieuws

22 september

Help mijn badeendje verdwijnt

Waar gaat het vieze water naar toe als je de WC doorspoelt of aan het douchen bent? En hoe wordt dat water weer schoon? Leerlingen uit het basisonderwijs van Noordoost Friesland leren én ervaren dat tijdens het project: "Help, mijn eendje verdwijnt in het riool".

 

WESTERGEEST Het is een kort en krachtig project, waar de kinderen op zoek gaan naar de verborgen wereld achter het afvoerputje. De reacties van de scholen zijn zeer enthousiast. Dat komt met name door de gastles waarmee het project start én de afsluiter van het project namelijk een bezoek aan de rioolwaterzuivering in Dokkum, Burdaard of Kollumerzwaag. Daar kunnen de leerlingen zien en ruiken hoe het vieze water weer schoon wordt. Dinsdag startte de bovenbouw van CBS De Bining uit Westergeest met het project. De kinderen gingen aan het eind van de boeiende gastles, gegeven door Hilda Buursma van De Klyster,zelf een drol maken. De drol werd gemaakt van ontbijtkoek, pindakaas en stroop. De twee juffen moesten tot grote hilariteit van de klas voor bacterie spelen en een hapje van de drol nemen! Donderdag ging de klas naar de rioolwaterzuivering in Dokkum om zelf te zien waar en hoe het rioolwater verzameld en weer schoongemaakt wordt.

 

Dit project is ontwikkeld door de drie NMECentra in Noordoost-Friesland (De Klyster,NME Achtkarspelen en NME Tytsjerksteradiel) in samenwerking met de zes gemeenten (Dantumadiel, Ferwerderadiel, Dongeradeel, Kollumerland c.a., Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel) en It Wetterskip Fryslân. Het project wordt dit hele jaar gehouden op alle basisscholen in Noordoost-Friesland.

drol van ontbijtkoek en pindakaas

terug naar nieuwsoverzicht
Speuren naar nieuws op een weidevogeldag...

Andere nieuwtjes