doorzoek de site
 

Nieuws


Nieuws

13 oktober

Duurzame voorleesdag

Op 10-10-2014 werd voor de 6e keer de landelijke Dag van de Duurzaamheid georganiseerd. Onder het motto: “samen laten we zien dat duurzaamheid past in ons dagelijks leven”, werden door heel Nederland duizenden duurzame activiteiten georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Alle basisscholen konden meedoen aan de duurzame voorleesactie.

 

Dit jaar werd door de drie gemeentelijke NME-Centra van Noordoost Fryslan een eigen voorleesactie bedacht. Volgens de NME-coordinatoren sluit een verhaal dat in de regio gemaakt is beter aan bij de kinderen in Noordoost Friesland. Daarom werd schrijver Douwe Kootstra gevraagd om een duurzaam verhaal te maken speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8. Het werd  “Plastic Kibbeling” waarin thema’s voorkomen als: bewust eten, hergebruik van tweedehands spullen en gebruik van grondstoffen. Alle 100 scholen in Noordoost Friesland ontvingen dit verhaal in het Fries.

 

Voor 21 klassen werd het wel een hele speciale voorleesochtend, want bij hen las niet hun eigen meester of juf voor, maar een burgemeester, wethouder of raadslid.

Zo kwam bij OBS It Holdersnest uit Harkema wethouder Max de Haan voorlezen. De kinderen luisterden ingespannen naar het verhaal van Leo die op school filmpjes gezien had over de inhoud van een vissenmaag met kleine stukjes plastic en die met juf afgesproken had om eens wat vaker nee te zeggen tegen een plastic tas. Op drie andere scholen werd door raadsleden voorgelezen.

 

Ook in de andere gemeenten in Noordoost Fryslan werd druk voorgelezen door burgemeesters, wethouders en raadsleden. Schrijver Douwe Kootstra zelf was ook voorleesgast en wel bij CBS De Fjouwerhoeke in Hantumhuizen. “De kinderen hebben genoten”, aldus juf Wilma van der Heide.

 

De leerlingen vonden het stuk voor stuk erg interessant om voorgelezen te worden én om er over na te praten met een bestuurder. Duurzaamheid is een belangrijk beleidsdoel en de ervaring leert ook deze keer dat kinderen veel vragen maar ook ideeën hebben over milieu, natuur en samenleven. De duurzame voorleesdag was daarom ook voor de bestuurders een succes en een mooie gelegenheid om eens van gedachten te wisselen met jongeren over duurzaamheid!

 

Het verhaal “Plastic Kibbeling” is na te lezen op de website van de gemeentelijke NME-Centra www.klyster.nl en www.NME-Achtkarspelen.nl.

Wethouder leest voor. Foto: BL Katsma

terug naar nieuwsoverzicht
Speuren naar nieuws op een weidevogeldag...

Andere nieuwtjes