doorzoek de site
 

Nieuws


Nieuws

12 juni

Duurzame kantine Nordwin

BUITENPOST – Leerlingen van het Nordwin College in Buitenpost konden op het gemeentehuis van Achtkarspelen een flink geldbedrag in ontvangst nemen.

 

Duurzame kantine
Bij het Nordwin College staan duurzaamheid en milieu centraal. In het kader hiervan hebben de leerlingen van de eerste klas onderzocht hoe de schoolkantine kan worden veranderd in een duurzame kantine. De zaken werden serieus aangepakt en als stimulans voor hun plannen kregen de leerlingen een cheque van vijfhonderd euro.

 

Schoolproject
Het project heeft een aantal weken geduurd. Om duidelijk te krijgen wat de mogelijkheden waren om een duurzame schoolkantine te realiseren hebben de leerlingen vier adviesbureaus opgericht, enquêtes gehouden en bezoekjes gebracht aan supermarkten en wereldwinkels. Ook werd er een excursie georganiseerd naar het provinciehuis en de Stenden Hogeschool in Leeuwarden waar ze zich hebben laten voorlichten over de duurzame keuken en kantine. Door de verschillende adviesbureaus werd al de verzamelde informatie verwerkt in de adviezen aan de schooldirectie.

 

Presentaties
Om het geheel een officieel tintje te geven werden verschillende presentaties gehouden in het gemeentehuis van de gemeente Achtkarspelen. Daar werden de adviezen beoordeeld door een medewerker van de Friese Milieu Federatie en door leden van de directie van het Nordwin College. Het project werd begeleid door het IVN, het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, en NME-Achtkarspelen, de afdeling natuur en milieueducatie van de gemeente.

 

Automatische afvalbakken
Uiteraard kwamen de leerlingen met fantastische adviezen waarbij het idee om automatische afvalbakken door de kantine te laten rijden door zijn originaliteit in het bijzonder opviel. De afvalbakken zouden meerdere compartimenten moeten hebben om meteen het afval te scheiden. Naast de door het IVN uitgereikte cheque, namen alle leerlingen ook een officieel certificaat in ontvangst. Aan de gezichten was duidelijk te zien dat het project voor hen een geweldige ervaring was geweest.

presentatie mobiele prullenbak

terug naar nieuwsoverzicht
Speuren naar nieuws op een weidevogeldag...

Andere nieuwtjes