doorzoek de site
 

Nieuws


Nieuws

31 maart

Boomfeestdag met Pingo&Pet

ROHEL - In de weilanden van Rohel werd woensdagochtend door de wethouder Max de Haan van Achtkarspelen en wethouder Houkje Rypstra van Tytsjerksteradiel in samenwerking met de SWS Augustinusga, Elzen geplant. Staatsbosbeheer had de nodige voorbereidingen al gedaan. Zij hadden al wat gaten gegraven voor de jonge Elzen die in de singels moesten worden geplant. Vroeger stonden de Elzen ook op deze plek. Nu worden ze door de leerlingen van de SamenWerkingSchool weer aangeplant.

Max de Haan heette de leerlingen welkom. Hij was blij dat ze gekomen waren. “Eigenlijk was de Nationale Boomfeestdag, een veertien dagen eerder. Maar Piet Paulusma had het toen over slecht weer. Daarom hadden wij geen zin in bomen planten. Vandaar dat we hier nu vandaag zijn”, legt de wethouder uit.

Houkje Rypstra en Max de Haan lieten de nieuwe vlag zien “Pingo&Pet”. Dit omdat Tytsjerksteradiel petten heeft. Deze zijn ontstaan door de turfwinning. Achtkarspelen heeft Pingo’s. Deze zijn door de ijstijd ontstaan. De beide gemeenten werken nauw met elkaar samen. Zo ook met dit project, “De Nationale Boomfeestdag”. Daarvoor hadden ze eerder deze ochtend al in Noardburgum bomen geplant. Zij waren deze ochtend al heel wat gewend. De laarzen hadden de beide wethouders aan en stapten zo over de speciaal aangelegde omheining heen. Deze is ter bescherming van de jonge bomen aangelegd.

Niet veel later volgden de leerlingen van de SWS. Deze school is een samenwerking van ROOBOL: Openbaar onderwijs “De Maskelyn” en Noventa: Christelijk onderwijs “De Saad”. Deze leerlingen waren goed voorbereid. Zij hadden al een project op school gehad van Natuur en Milieu Educatie over bomenplanten en het belang daarvan. Verder waren de leerlingen ook goed voorbereid. Ze hadden de laarzen aan. Dit was geen overbodige luxe, want het land was nogal drassig. De meester verloor zelfs zijn laars bijna in de modder. Gelukkig wist hij zich net bijtijds staande te houden. Dit tot groot vermaak van zijn leerlingen.

Op deze ochtend zijn er iets meer dan 100 bomen geplant. Max de Haan vertelde de kinderen dat ze over 10-15 jaar hier maar eens terug moesten komen. Je zou deze plek niet meer herkennen, want dan waren het al grote bomen. Over een 20-25 jaar zouden de bomen gesnoeid worden, zodat de Elzen weer overnieuw uit konden lopen. Over ongeveer 10 jaar groeien tussen de Elzen bramen, zodat je bramen kunt plukken. De beschermende omheining is in die tijd niet meer zichtbaar. Deze is nu nodig, zodat de herten en de reeën de nieuw geplante boompjes ze niet op kunnen eten.

 

bron en meer foto's: http://www2.rtvkanaal30.nl/index.php/nieuws-uit-de-regio/16650-nationale-boomfeestdag-in-rohel


terug naar nieuwsoverzicht
Speuren naar nieuws op een weidevogeldag...

Andere nieuwtjes